Skip to main content

Trabzon Arkadaşlık Sitesi – Tarihi

Çok eski bir tarihe sahip olup Trabzon Arkadaşlık Sitesi dostunuzla Hatuniye ve Fatih Kütüphaneleri 1844 yılında, Kalçoğlu Memiş Ağa Çeşmesi 1845 yılında inşa edilmiştir. 1848’de Bayındırlık Bakanı İsmail Paşa, 1849’da Trabzon – Bağdat Yolu ile ilgili projeyi incelemek üzere bir grup uzmanla Trabzon’a geldi. Abdullah Paşa Çeşmesi hizmete girdi. 1850’de Saraczade, 1851’de Pazarkapı Medreseleri kuruldu, İmaret Kütüphanesi genişletildi. Trabzon, 19. yüzyılın ortalarında yoğun bir transit taşımacılığın merkezi oldu; Trabzon Limanı’ndaki ticaret sürekli genişlemeye başladı. Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu’nun 39 ilinden birinin merkeziydi. Şebinkarahisar, Samsun, Batum ve Maradit Trabzon yönetimi altında ilçelerdi.

Onbeş günde bir Trabzon ve İstanbul arasında düzenli bir deniz ulaşımı vardı ve Doğu’ya gitmek için iyi inşa edilmiş bir otoyolun olması gerekiyordu. Bu nedenle Bayındırlık Bakanı İsmail Paşa 1850 yılında Trabzon’a geldi ve Erzurum – Trabzon karayolunun inşasına başlandı.

1852 yılında yeni yöntemlerle eğitim veren ilk ve ortaokullar hizmete girdi. Batum bataklığı kurutuldu, temiz su getirildi ve 1862’de Aziziye Camii inşa edildi. qeep ile edindiğiniz arkadaşınızla bu camiyi ziyaret edebilirsiniz.

Trabzon Arkadaşlık Sitesi – Gezilecek Yerler

Öncelikle Trabzon Arkadaşlık Sitesi dostunuzla görebileceğiniz Trabzon’un en yakın ilçesi Akcaabat 1887’de bir ilçe haline gelmiştir. 19. yüzyılın sonlarında Sürmene, Akcaabat, Vakfikebir, Görele, Tirebolu, Giresun, Ordu, Yomra, Maçka, Sarlı ve Tonya, Trabzon’un ilçeleriydi. . Trabzon, İran’a giden uluslararası yolun ve Doğu Anadolu’nun önemli bir liman kasabasının başlangıç noktası olmaya devam etti. Biri yerel olan sekiz gemi acentesi vardı. Trabzon’da dokuz konsolosluk vardı. Kısacası, büyük ve zengin bir şehirdi. Trabzon’daki Ermeniler bir isyan başlattı, ancak yakında 1895’te aşıldı.

Karadeniz Teknik Üniversitesinin bulunduğu ve qeep aracılığıyla arkadaş bulabileceğiniz Trabzon, Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biridir ve Doğu Karadeniz bölgesinin en büyüğüdür. Nüfusu 770 binin (2015) üzerindedir ve 4.664 km2’lik bir alana sahiptir. Yaz aylarında bile yağışlı iklim nedeniyle, birçok nehir ve yayla ile birçok yeşil orman ve dağa sahiptir. Trabzon’u diğer şehirlere bağlayan büyük yollar, Karadeniz’de uluslararası nakliye trafiği için büyük bir liman ve uluslararası bir havaalanı var. Şehir balık, futbol takımı ve Sümela Manastırı ile ünlüdür.

İkinci Anayasa Rejimi 1908’de ilan edildiğinde Trabzon’dan parlamento için yedi milletvekili seçildi. 1912 seçimlerinde tekrar yedi parlamento seçildi. Bu dönemde siyasi partilerin rekabet mücadelesi nedeniyle Osmanlı Devleti’nin yönetimi zayıflamıştı. İtalyanlar bu istikrarsızlıktan yararlandı ve Ege’deki on iki adayı işgal etti ve Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altında olan Trablusgarp’a (Trablusgarb) indi. Balkan savaşı başladı; hükümet olağanüstü hal ilan etti ve tüm illerin yardımını istedi. Trabzon halkı ve ilçeleri hükümet için para temin etmek için çok uğraştılar.

Trabzon Arkadaşlık Sitesi – Diğer Mekanlar

Bu şehirde gezilecek çok yer olup Trabzon arkadaşlık sitesi üzerinden edindiğiniz arkadaşınızla görebileceğiniz Ayasofya (Trabzon’daki kilise / müze), 13. yüzyılda Kral I. Manuel Kommenos döneminde, kapalı Yunan haç mimarisinde inşa edilmiştir. Müslüman Selçuklu taş işçileri de Ayasofya Kilisesi’nin inşasında çalıştı ve Osmanlılar bölgeyi işgal ettikten sonra kilise 1670 yılına kadar hizmetine devam etti. 1670 yılında camiye dönüştürülmüş ve I. Dünya Savaşı sırasında bir depo ve hastane olarak hizmet vermiştir. Daha sonra tekrar cami olarak hizmet vermiştir. Kilisenin kuzeyindeki şapel daha eski, çan kulesi ve 1427 yılında inşa edilmiştir. Ayasofya Kilisesi 1964 yılında müzeye, 2013 yılında yine camiye dönüştürülmüştür. Şehrin üç kilometre batısında yer almaktadır. İstanbul’daki Ayasofya Müzesi ile karıştırılmamalıdır.

Atatürk Köşkü ise qeep sayesinde tanıştığınız arkadaşınızla gezebileceğiniz diğer bir yer. Konstantinos Kappagianidis adlı zengin bir Yunan bankacı tarafından yaptırılan konak, 19. yüzyıl Avrupa mimarisinin bir örneğidir. Atatürk, 1930’da Trabzon’u ziyaret ettiğinde bu evde kaldı ve 1937’de, 1938’de İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda öldükten sonra 1964’te Trabzon Belediyesi tarafından satın alındı. Konak, 1964 yılından beri müze olarak sergilenmektedir. Şehir merkezine 7 kilometre uzaklıktadır ve Soğuksu’da bulunmaktadır.