Skip to main content

Şanlıurfa Arkadaşlık Sitesi

Destan yazmış bir ilimiz olan Şanlıurfa Arkadaşlık Sitesi aracılığıyla arkadaş bulabilirsiniz bu şehirde. Güney Doğu Anadolu bölgesindeki Kızıltepe’nin yaklaşık 180 kilometre (110 mil) batısında Urfa’nın (Şanlıurfa) saygıdeğer eski kasabaları bulunmaktadır. Hem İncil’e hem de Kur’an’a göre, şimdi Filistinli Kenan’a göç etmeden önce İbrahim’in doğum yeridir. Yerel Müslüman efsanesi, İbrahim’i kentin kalesinden bir odun yığınına düşmek için bir mancınıktan başlatmış olan bir kısır ve zalim Kral Nemrut’un müdahalesiyle diğer büyük tek tanrılı inançlardan farklıdır. Ne mutlu ki, Tanrı müdahale etti ve ateşi suya, ibne balıklara çevirdi ve bugün şehre gelen ziyaretçi İbrahim’in Mağarası ve çevresindeki Kutsal Balık Havuzu (Balikligöl) çevresindeki cami kompleksini ziyaret edebilir. Zalim hükümdarın dev sapanı, hala kalenin üzerinde duran iki Korint sütunuyla temsil edilmektedir.

Şanlıurfa Arkadaşlık Sitesi – Şanlıurfa İsmi Nereden Gelmektedir?

Bu şehrinin isminin nereden geldiğini merak edenler için Şanlıurfa Arkadaşlık Sitesi dostunuzla gezebileceğiniz şehrin tarihi, sadece efsanevi mitlerden çok daha karmaşıktır. Eski Yunanlılar tarafından Orrhoe veya Osrhoe olarak bilinen ünlü Antakya Seleukos Nicator, ilk önce doğu Hellenistik aleminin başkentini kurdu. Sonra onu kendi eyaletlerinden sonra Edessa olarak adlandırmayı tercih eden Makedon gazileriyle doldurdu. Urfa, Roma dönemine kadar önemli bir garnizon kasabası olarak kaldı ve kilisenin ilk merkezlerinden biriydi, ancak monofiz sapkınlığına verildi.

Geç antik çağın büyük bilimsel eserlerinin yorumlarla birlikte, Müslüman fetihinden sonra Arapçaya dönüştükleri andan itibaren, sadece fetih sonrasında batıya geri dönüş yolunu bulmak için Süryanice / Aramice’ye çevrildi. Bizanslılar ve Haçlılar tarafından kentin I. Baldwin altında Ortadoğu’daki birçok Haçlı devletinin ilki oldu.

Şehir nihayet 1146’da Kürt Zengi hanedanı tarafından kovuldu. Orta Doğu’nun standart Moğol fethinden sonra, antik Edessa 13. yüzyılda tarihten kayboldu ve sadece bugünkü yüzyılda yeniden ortaya çıktı. Hayatta kaldığı için teşekkürler, Fransızların Osmanlı döneminde daha büyük Suriye’ye dahil etme çabalarına parlak bir şekilde direnen yerel nüfusa gitmelidir. Kurtuluş Savaşı sırasında direniş gösteren diğer birçok kasaba gibi, Urfa da ismine eklemek için onurlu “Şanlı” (Onurlandırıldı) aldı. qeep ile edindiğiniz arkadaşınızla bu şehri gezmelisiniz.

Şanlıurfa Arkadaşlık Sitesi – Başka Nereyi Gezmeli?

Günümüzde Urfa, geleneksel pazarda kırsal kesimden gelen Türk, Arap ve Kürt köylülerle eski ve yeninin şaşırtıcı bir karışımı iken, genç teknokratlar ve mühendisler modern şehir merkezini çevreleyen ofisler ve dükkanlar arasında koşuyor. Yaklaşık 1,7 milyonluk bir şehir (2012 itibariyle), Urfa, 1990’lı yıllarda kasabanın 75 km (50 mil) kuzeyinde bulunan Atatürk Barajı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük metropol alanlarından biri olmaya adaydır. 2000’li yıllarda en yüksek nüfus nartış oranı. Zaten şehir ülkedeki en yüksek büyüme oranına sahip, birçok Harig ovasında yer alan pek çok yerli çiftçi ve devamsız ev sahipleri, şehri Türkiye’nin yeni Bereketli Hilal’in merkezi haline getirme vaadiyle geri dönüyor ve Şanlıurfa Arkadaşlık Sitesi dostunuzun kesinlikle ilgisini çekecek restoranlar, Türk mutfağının ünlü Urfa kebabı ve bölgenin diğer lezzetleri üzerinde yemek yiyen yerli ve yabancılarla doludur. Urfa ili, Anadolu yarımadasını Arap yarımadasına bağlayan ve 18.584 kilometrekare yüzölçümüne sahip platoyu kaplamaktadır. İlin 10 ilçesi (Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Hilvan, Siverek, Suruç ve Viranşehir) ve 772 köyü vardır.

Şanlıurfa Arkadaşlık Sitesi – Tarihi Mekanlar

Tarihe ışık tutan Şanlıurfa arkadaşlık sitesi üzerinden edindiğiniz arkadaşınızla gezebileceğiniz Urfa arkeoloji müzesi yakın zamanda yenilenmiş ve halka açılmıştır. 3 düzeyinde Paleolitik, Neolitik ve Kalkolitik dönemler, Bronz ve Demir Çağları, Helenistik, Roma ve Bizans dönemleri ve İslam döneminden buluntular ve eserler içeren çeşitli sergiler vardır. Peygamberler için de bir bölüm var. Müzenin diğer ilginç bölümleri Göbeklitepe salonu ve Nevali Cori salonu. Arkeoloji müzesinin yanında Haleplibahçe mozaikli antik villanın başka bir müzesi var.

Şanlıurfa’nın yaklaşık 45 kilometre güneyinde, tarihi ve kerpiç konutlarıyla bölgenin en ilginç köylerinden biri olan Harran antik bölgesi bulunmaktadır. Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yuvalanan ve yok olma eşiğinde olan Kelaynak (Kalın ibis) kuşlarını unutmamak gerekir.