Skip to main content

Çorum Arkadaşlık Sitesi – Medeniyetler Beşiği

Bu bölgede birçok medeniyet büyüdü, ancak şehir çoğunlukla Phyr ve Hitit arkeolojik alanları ile ünlüdür. Çorum, MÖ 300.000-70.000 Neolitik, Paleolitik, Kalkolitik dönemlerin insan yerleşimlerine ev sahipliği yapmıştır. MÖ 1650-1200 yılları arasında Hitit İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir. İmparatorluğun başkenti Hattuşa bu bölgede bulunuyordu.  Kısacası Çorum medeniyetlerin beşiği diyebiliriz. Tarihi bu kadar geçmişe ulaşan bir şehirde bir Çorum arkadaşlık sitesi ile arkadaş edinmek de size köklü arkadaşlıkların kapısını açabilir.

Çorum, Karadeniz ve İç Anadolu olmak üzere iki coğrafi bölgeyi bir araya getiren bir Anadolu şehridir. Çevredeki en eski medeniyetlerin işaretlerini bulabileceğiniz çok önemli bir tarihi bölgede yer almaktadır. Ayrıca Çorum’da rahat bir şekilde arkadaş edinebileceğiniz Çorum arkadaşlık sitesi sayesinde yeni insanlarla tanışma fırsatını yakalayabilirsiniz.

Çorum Arkadaşlık Sitesi – Ziyaret Edilecek Yerler

Bu antik şehirde görülecek çok şey var. Aşağıda Çorum arkadaşlık sitesi kullanarak edineceğiniz arkadaşınızla gezmeniz için bazı yerleri sıraladık.

Çorum Müzesi: 1968 yılında inşa edilmiştir. Bu müzede ziyaretçiler Hitit döneminden yazılı belgeler, vazolar ve bronz kılıçlar, Bizans ve İslam dönemlerinden sikke koleksiyonu, cam, altın ve gümüş süs eşyaları, heykeller, mumlar ve Helenistik seramikleri görebilirler. Roma dönemine ait eserler. Antik Kentler: Hititlerin başkenti Hattuşa Çorum’da bulunmaktadır ve 1986’dan beri UNESCO’nun “Dünya Kültürel Miras Listesi” ndedir. Burada bulunan çivi yazısı tablet arşivleri de 2001’den beri UNESCO’nun “Dünya Belleği” listesinde yer almaktadır. Hattuşa, 1834’te Fransız mimar Charles Texier tarafından keşfedildi. Boğazköy-Hattuşa harabeleri hafta içi her gün 08:00 ile 17:00 arasında Çorum arkadaşlık sitesi üzerinden bulduğunuz arkadaşınızla ziyaret edilebilir. Turizm sezonunda saat 19: 00’a kadar uzatılır.

Yazılıkaya Tapınağı: Hattuşa şehrinin en büyük ve etkileyici kutsal yerleri. Yazilikaya Tapınağı, şehir dışında bulunan yüksek kayalarda gizlidir. Tapınaktaki kayaların yüzeyinde 90’dan fazla tanrı, tanrıça, hayvan ve hayali yaratık var ve eminiz ki qeep üzerinden bulduğunuz arkadaşınız buraya bayılacak.

Çorum’da Arkadaşlık – Diğer Mekanlar

Alacahoyuk: Şehir dört farklı dönemin kült ve sanat merkeziydi: Kalkolitik Çağ: MÖ 4000-3000, Eski Tunç Çağı: MÖ 3000-2000, Hitit Dönemi: MÖ 1800-1200 ve Frig Dönemi: MÖ 750. Tapınaklar, büyük binalar, özel blok evler, sokaklar, büyük ve küçük su kanalları, surlar ve Hitit İmparatorluğu döneminden kalma tünel anıtsal kapıları ve mülkleri, altın ve gümüş kaplar, silahlar, altın ve gümüş takılar ile prenslerin mezarları M.Ö. 4. yüzyıldan kalma bronz ve kilden yapılmış hayvan heykelleri Çorum arkadaşlık sitesi aracılığı ile tanıştığınız arkadaşınızla Alacahoyuk’ta görebileceğiniz büyüleyici şeylerden sadece birkaçı.

Ortaköy (Sapinuva): Hitit döneminde kent önemli bir askeri ve dini merkezdi. Bu şehirde birçok yazılı askeri ve dini belge bulundu. Bu yazılı belgelere dayanarak, Taduhepa kraliyet ailesinin bu şehirde yaşadığı bilinmektedir. Hüseyin Gazi Camii. Alaca’ya 3 km uzaklıktaki komplekste medrese, mezar, çorba mutfağı, misafirhane, çeşme ve havuz bulunmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan ancak bir kişiye satılan yapı 13. yüzyıla kadar uzanıyor. (Medrese kısmı Medrese bağlantısında, Mezar kısmı Mezar bağlantısında açıklanmıştır.) Bugün yapı sahibi tarafından tel ve duvarlarla çevrilidir. Hüseyin Gazi Külliye, medrese, medrese girişindeki çorba mutfağı, medresenin doğusunda mezar, medresenin kuzeyindeki havuz, bahçenin kuzeyindeki çeşme ve bugün mağaza olarak kullanılan konukevinden oluşmaktadır.

Çorum Arkadaşlık Sitesi – Diğer Mekanlar

Kalehisar Camii (Behramşah Camii) tarihidir ve qeep ile edindiğiniz arkadaşınızla ziyaret edebileceğiniz bu yer Selçuklu dönemine ait Kalehisar Külliye adında Türkçe medrese, hamam, türbe ve handan oluşmaktadır. (Külliye medresesi Medrese bağlantısında açıklanmıştır.) Külliye hamamı medresenin güneydoğu kesimindedir. Yapı kare planlıdır ve tabana yıkılmıştır. Hanın batı kısmında ve sadece üsleri hala orada. Külliye’e ait mezar kuzey kesimdedir. Kare biçimli mezar bugün sadece kemerine sahiptir. Demirşıh Türbesi. Sungurlu Demirşıh köyündeki mezar dikdörtgen bir şekle sahiptir ve iki kare benzeri odadan oluşmaktadır. İlk oda 25-30 yıl önce tekrar inşa edildi. İkinci odanın orijinal şekli vardır. Alçak ve sivri kemerli bir kapı ile mezar bölümüne geçebilirsiniz. Yer bir mezarla kaplıdır. Ön cephelerde üç pencere ve bir niş vardır. İnşaat malzemesi sarı kesme taştır. Osmanlı dönemi mezarlarına benziyor.

Koyunbaba Türbesi. 1469 yılında Osmancık’ta, II. Sultan Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Yüksek bir tepe üzerindedir. Evliya Çelebi, bir cami, yemek salonu, bayram salonu, misafir türbe ve kurşun kaplı türbe yapılmıştır. Ancak yapıların sadece temelleri değil, mezarın kendisi vardır. İki kanadı olan ve oyulmuş mezarın kapısı Çorum Müzesi’nde hala koruma altındadır ve eminiz ki Çorum arkadaşlık sitesi yardımıyla tanıştığınız arkadaşınız buraya bayılacak. Türbe 1989 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.